TeamNL Handbaldames winnen eerste wedstrijd Golden League

TeamNL Handbaldames winnen eerste wedstrijd Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd in de Golden League ruim gewonnen van Tsjechië 37-29. Bij rust waren de ploegen nog in evenwicht: 16-16. In de tweede helft pakte het team van bondscoach Per Johansson het initiatief en scoorde er rustig op los. Zaterdag is Europees kampioen Noorwegen de volgende tegenstander in de Golden League. Die wedstrijd start om 20:00 uur in een uitverkocht Indoor Sportcentrum Eindhoven.

Tsjechië maakte de eerste twee doelpunten van de wedstrijd. Laura van der Heijden zorgde na drie minuten spelen voor een Nederlandse goal. Via Merel Freriks en Bo van Wetering stond het 3-3. Oranje was slordig in de aanval, waar de tegenstander wel scherp was. Dit zorgde voor een 4-7 tussenstand.

De ploeg van Per Johansson wist de wedstrijd te kantelen. Met vier doelpunten op rij pakte het team voor het eerst de voorsprong: 8-7. Kelly Dulfer (2x), Bo van Wetering en Angela Malestein waren trefzeker. Mede door een tijdstraf van Kelly Dulfer pakte Tsjechië na twee doelpunten weer een nipte voorsprong: 8-9.

De laatste tien minuten bleven de teams gelijk op gaan. Van 10-10 werd het 15-15. Dione Housheer scoorde voor Nederland de laatste treffer van de eerste helft. Vanaf de penaltystreep zorgde Marketá Jerabková voor de ruststand: 16-16.

Na rust schoot Kelly Dulfer als eerste raak. Ook Tsjechië vond direct het net. Tot aan 18-18 gingen de teams gelijk op. Mede door een tijdstraf aan Tsjechische kant kon Nederland het initiatief nemen. Angela Malestein scoorde een penalty en Rinka Duijndam was belangrijk met een knappe redding. Kelly Dulfer was het eindstation van een mooie vlieger. Angela Malestein faalde niet oog in oog met de keepster. Met een schot van afstand zette Kelly Dulfer een verschil van vier doelpunten op het scorebord: 22-18.

Tsjechië wist de draad weer op te pakken en schoot de aansluitingstreffer tegen de touwen. Keepster Rinka Duijndam voorkwam met een goede reflex op een penalty de gelijkmaker. Nederland greep de kans om de voorsprong te vergroten. Halverwege de tweede helft stond er een 25-22 stand op het scorebord.

Dankzij scherpte in de afronding kon Nederland in de slotfase de voorsprong verder uitbreiden. Met een mooi lobje zette linkerhoek Zoë Sprengers het verschil op vijf: 29-24. Kim Molenaar scoorde het dertigste doelpunt voor Oranje. In de laatste minuten liepen de TeamNL Handbaldames verder uit. Met name Angela Malestein was succesvol in de afronding. Dione Housheer bepaalde de eindstand op 37-29.