Vijfde BENE-League titel voor Sezoens Achilles Bocholt

Vijfde BENE-League titel voor Sezoens Achilles Bocholt

Bocholt – De finale van de BENE-League 2022/2023 is overtuigend gewonnen door Sezoens Achilles Bocholt. De Belgische ploeg klopte voor eigen publiek KEMBIT-LIONS overtuigend met 37-30. Een jaar geleden was LIONS in de eindstrijd van de BENE-League nog met 29-22 te sterk voor Achilles Bocholt.

Voor Achilles Bocholt is het na 2017, 2018, 2019 en 2020 de vijfde BENE-League titel. Als je het kampioenschap in 2013 van de Benelux Liga meetelt, komt de Belgische club in totaal op zes overwinningen in de grensoverschrijdende handbalcompetitie. Dat beide ploegen elkaar in de finale troffen, was niet verrassend. Sinds de start van de BENE-League staat altijd minstens één van de twee ploegen in de eindstrijd en meestal allebei.

Zowel Achilles Bocholt als LIONS had de nodige moeite om de finale van deze prestigieuze competitie te bereiken. Bocholt verloor de eerste halve finale bij Sporting Pelt met 28-25. De 27-21 zege voor eigen publiek was daarna ruim voldoende. LIONS kreeg met nog meer tegenstand te maken. De 28-29 overwinning bij Green Park/Handbal Aalsmeer bleek van enorme waarde, want het tweede duel in Sittard eindigde onbeslist: 29-29.

Achilles Bocholt begon als favoriet voor de BENE-League titel. De Belgen eindigden in de reguliere competitie met een flinke voorsprong. Bovendien waren ze onverslaanbaar voor eigen publiek en wonnen ze beide onderlinge ontmoetingen tegen LIONS.

De start van Achilles Bocholt was ook goed. In de sfeervolle sporthal De Damburg hadden de Belgen direct het initiatief en scoorden ze met snelle aanvallen. Na nog geen acht minuten stond het al 9-4.

LIONS reageerde adequaat met een time-out. De aanwijzingen hadden ook direct succes. Door doelpunten van Ivo Steins, Jonas Dell, Jasper Adams, opnieuw Jonas Dell en Luca van Straaten kwamen de Limburgers op gelijke hoogte: 9-9. In deze fase bewees bovendien doelman Scott de Hoogh zijn waarde met een serie knappe reddingen.

In het tweede gedeelte voor de pauze domineerde Achilles Bocholt weer. De Belgen waren uiterst effectief in de dekking met Leroy Clem als betrouwbare doelman erachter en liepen in snel tempo via 14-10 uit naar 15-12. Wout Winters, Tim Claessens en Serge Spooren deelden namens Achilles Bocholt een mokerslag uit door het verschil vlak voor het wisselsignaal te verdubbelen naar 18-12.

In de tweede helft hield Achilles Bocholt het initiatief en kwam het geen moment in de problemen. Beide ploegen speelden in een hoog tempo en zorgden voor een boeiend schouwspel. In de vijftigste minuut bracht LIONS het verschil nog terug tot vier doelpunten (31-27) en vijf minuten voor het einde bij 33-29 was er nog steeds hoop voor de Limburgers. Door slordig balverlies kwam LIONS echter niet dichterbij en kon Achilles Bocholt ruim voor het einde al feestvieren.