Beach Dames veroveren knap zilveren medaille op EK

De Beach Dames hebben een zilveren medaille gewonnen op het Europees kampioenschap. Regerend wereldkampioen Duitsland was na shoot-outs te sterk. De ploeg van bondscoach Léon Budé wist de eerste set te winnen (18-20), maar kwam in de tweede set moeilijk tot scoren. Duitsland trok deze met 20-14 naar zich toe. In de shoot-out verzilverden de Oosterburen al hun pogingen, waar Nederland twee keer miste.

Meike Kruijer noteerde de eerste treffer van de wedstrijd achter haar naam. Via Anna Buter en Eva Heuten pakte Nederland een 4-6 voorsprong. Duitsland was aanvallend ijzersterk. Waar Nederland een aantal kansen miste, rondde ons buurland al hun doelpogingen feilloos af. Ze bogen de achterstand om: 10-6.

Dankzij goede reddingen van Lisanne Bakker en een mooie score van Anna Buter kwam Nederland twee punten terug. Duitsland bleef het net vinden. De Nederlands dekking dwong een aanvallende fout af aan Duitse kant. Isabel Barnard trok de stand gelijk: 12-12. Amber van der Meij maakte een schot onschadelijk met een goed blok. Dat gaf Anna Buter de kans om Nederland met een mooie vlieger aan de goede kant van de score te brengen.

De Duitse ploeg bleef doelpunten maken en datzelfde deed Anna Buter aan de overkant. Duitsland bracht beide teams opnieuw in evenwicht: 16-16. Meike Kruijer scoorde met een goed uitgevoerde pirouette. Verdedigster Marit van Ede had een cruciaal blok in huis. Duitsland had overtal na een uitsluiting voor Merel de Jager, maar wist van Ede niet te passeren. Het was opnieuw Meike Kruijer die in de slotminuut wist te scoren, waardoor Nederland een gat van vier punten sloeg (16-20). Duitsland hield het hoofd koel en vond het net, maar de tijd tikte weg in het voordeel van Nederland. De Beach Dames veroverde zo de eerste set met 18-20.

Aan het begin van de tweede set werkte keepster Lisanne Bakker en verdedigster Marit van Ede goed samen. Ze hielden Duitsland lang van scoren af. Anna Buter opende de score in de tweede set met een knappe vlieger. Duitsland vond een gaatje in de dekking. Josien van den Hoek wist als specialist het net te vinden, maar Duitsland kwam weer op gelijke hoogte.

Isabel Barnard had een mooie actie in huis. Ze liep dwars door het midden en lobde de bal over de Duitse doelvrouw. Na een redding van Lisanne Bakker kon specialist Josien van den Hoek een gat slaan van vier punten: 4-8. Eva Heuten hield die marge op het scorebord na een mooi schot in de kruising.

De Duitse verdediging stond compact en Nederland had veel moeite om tot scoren te komen. Ondertussen draaide de aanvalsmachine van de tegenstander op volle toeren. Ze scoorden acht punten op rij en pakten een cruciale voorsprong: 14-10. Anna Buter pakte met een pirouette de draad weer op voor de ploeg van bondscoach Léon Budé.

Opnieuw wist Duitsland een run neer te zetten. Ditmaal scoorde ze drie keer achter elkaar. Nederland liep achter de feiten aan en kwam niet meer in de buurt van de setwinst. Meike Kruijer bepaalde de setstand op 20-14.

Shoot-outs
Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Isabel Barnard faalde niet oog in oog met de keepster. Duitsland kreeg een penalty nadat ze onreglementair waren afgestopt. Ze verzilverden deze buitenkans. Anna Buter en Eva Heuten lobden de bal over de keepster, maar ook over het doel. Duitsland was genadeloos en scoorde hun shoot-outs wel: 6-2. Keepster Lisanne Bakker zag dat de Duitse doelvrouw ver uit haar doel kwam en gooide de bal over het hele veld tegen de touwen. Met een éénpunter sleepte Duitsland vervolgens de Europese titel binnen.