Dames U19 kwalificeren zich voor WK2024 na winst op IJsland

Dames U19 kwalificeren zich voor WK2024 na winst op IJsland

De Dames U19 hebben de eerste wedstrijd in de tussenronde op het EK gewonnen. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs was met 26-32 te sterk voor IJsland. Dankzij de overwinning en een zege van Duitsland op Kroatië is Nederland gekwalificeerd voor het WK2024. Morgen spelen de Dames U19 om 14:15 uur tegen Duitsland, dat ook al zeker is van een WK-ticket. 

Aan het begin van het duel ging de stand gelijk op: 2-2. De Dames U19 vonden vervolgens zes keer op rij het net. Jalisha Loy (2x), Lynn Holtman, Romee Maarschalkerweerd en Daphne Luchies (2x) waren verantwoordelijk voor de comfortabele voorsprong: 2-8. IJsland pakte de draad op en kwam terug tot 5-9. Lynn van Diepen en Romee Maarschalkerweerd liepen tegen een tweeminuten tijdstraf aan. De Dames U19 wisten de schade te beperken. In dubbel ondertal scoorde Donna Bakker vanaf de hoek.

De marge op het scorebord schommelde enige tijd tussen de 4 á 5 doelpunten. Met haar tweede treffer van de wedstrijd vergrootte Donna Bakker het verschil naar 8-14. Een rommelige fase aan Nederlandse kant brak aan. Een aantal technische fouten werden gemaakt. Het gaf IJsland de kans om terug te komen tot 11-14. Vlak voor het rustsignaal prikte Lynn van Diepen raak. Beide teams zochten de kleedkamers op bij een stand van 12-16.

Alieke van Maurik begon goed aan de tweede helft. Ze vond het net van afstand. De IJslandse ploeg bleef in het spoor van Oranje, door meerdere keren op drie goals verschil te komen. In de buurt van de aansluitingstreffer kwamen ze niet. Nederland bleef geconcentreerd spelen en had het initiatief in de wedstrijd. Aan de hand van Alieke van Maurik en Romee Maarschalkerweerd liepen de Dames U19 uit naar 17-23.

De overwinning kwam geen moment meer in gevaar. Met snel spel zette Nederland een mooie 3-0 run neer. Van 20-25 tilde de formatie van Ricardo Clarijs de stand naar 20-28. IJsland benutte twee penalty’s, maar was niet bij machte om het Nederland moeilijk te maken. In de slotfase scoorde Elisabeth Flipsen de laatste Nederlandse treffer. IJsland bepaalde de eindstand op 26-32.