Bekijk het opleidingsplan voor specifieke keeperstraining!

Bekijk het opleidingsplan voor specifieke keeperstraining!

In het handbal is de keeper-positie van cruciaal belang. Toch krijgt deze positie niet altijd de specifieke aandacht die het verdient. Daarom introduceert het NHV het opleidingsplan voor keepers, opgesteld door Gerrie Eijlers, oud-international en keeperstrainer van de HandbalAcademie en de nationale selecties. 

Het MeerJarenOpleidingsPlan is tot stand gekomen om trainers houvast en inspiratie te bieden. Het staat vol met oefeningen en technieken en is voorzien van een jaarplanning. Hierin worden per week verschillende oefeningen per thema gegeven. Het plan is gedeeld met alle HandbalScholen en is tastbaar gemaakt met filmpjes over verschillende keepersfacetten.

Het verrichten van reddingen, door een goede keeper, bestaat voor 70% uit het trainen van de basistechniek en voor 30% uit inspiratie en techniek. Aangezien de basistechniek fundamenteel is, is het van cruciaal belang om dit goed aan te leren en een solide basis te creëren voor jonge keepers. Hoe eerder hiermee wordt begonnen, hoe beter!

Specifieke training is van essentieel belang voor keepers, gezien hun unieke positie in het handbal. Keepers hebben zowel lichamelijk als psychisch andere behoeften dan spelers. Door de basistechnieken juist te integreren, zullen spelers zich beter kunnen ontwikkelen. Vanaf de leeftijd van twaalf jaar kan worden begonnen met het aanleren van de juiste technieken. 

Het plan bestaat uit gebundelde oefeningen, inclusief veel voorkomende foutieve bewegingen. Het opleidingsplan is niet alleen bedoeld voor keepers zelf, maar voor iedereen die betrokken is bij het trainen van keepers. Voor keepers biedt het plan waardevolle visuele ondersteuning bij het aanleren van bewegingen en technieken.

Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat alle jonge keepers de juiste aandacht en training krijgen. Op die manier zullen ze op jonge leeftijd een betere techniek ontwikkelen en zal het handbalniveau in Nederland naar een hoger niveau worden getild.  

Benieuwd naar meer opleidingsplannen op technisch en tactisch gebied: klik hier!