TeamNL Handbaldames winnen openingswedstrijd WK

TeamNL Handbaldames winnen openingswedstrijd WK

Frederikshavn, 30 november 2023 – De TeamNL Handbaldames hebben hun eerste wedstrijd op het WK Handbal met 41-26 gewonnen van Argentinië, bij rust stond het 20-14 voor Nederland. Het team van bondscoach Per Johansson had weinig moeite met Argentinië. Het WK gaat voor de TeamNL Handbaldames zaterdag 2 december verder, dan wacht Congo om 18.00 uur.

Argentinië pakte de allereerste voorsprong in de wedstrijd nadat beide landen de paal raakten in hun eerste doelpogingen. Nederland rechtte snel de rug en kwam 3-1 voor via Dione Housheer (twee doelpunten) en Angela Malestein. Nederland hield lange tijd een marge van drie doelpunten vast. Bo van Wetering liet de 7-3 noteren na een heerlijke pass achter de rug van cirkelloopster Tamara Haggerty.

De Oranjedames liepen, na een terechte twee minuten straf voor Rocio Campigli, uit naar 13-8. Waarna Malestein een zevenmeter raak gooide, Nüsser scoorde en diezelfde Malestein raak schoot in de break-out. In het Nederlandse doel liet Yara ten Holte alvast haar goede vorm zien door een zevenmeter te keren.

Bij een stand van 14-10 trapte het Nederlands team het gaspedaal in. Door een sterke verdediging en snelle omschakeling noteerden de Oranjedames een 4-0 run. Nikita van der Vliet pakte al vroeg in de wedstrijd haar tweede tijdstraf (drie tijdstraffen is een rode kaart). De aanval erop verloor Nederland de bal. De goal was leeg en daar maakte de Argentijnse keepster gretig gebruik van. Marisol Carratu maakte haar tweede goal van de avond. Estavana Polman zorgde met een schot uit de loop voor de ruststand: 20-14.

Nederland schoot in de tweede helft furieus uit de startblokken. Na jaren van afwezigheid bekroonde Yvette Broch haar comeback direct met een doelpunt. Hoekspeelsters Estavana Polman en Angela Malestein scoorden achter elkaar: 23-14. De dominantie van Nederland bleek wel uit de 27-17: Ten Holte stopte de Argentijnse doelpoging met één hand en gooide direct een break-out aan op de gelegenheidshoekspeelster: Estavana Polman.

De Nederlandse aanvalsmachine kwam, dankzij een zeer sterke dekking én omschakeling, steeds beter op stoom. Nederlandse scores kwamen vooral voort uit fouten van de Argentijnen. Heel even kreeg Argentinië weer wat hoop door drie doelpunten achter elkaar te scoren. Maar aanvoerster Lois Abbingh maakte daar een einde aan met een vernietigend hard schot in de kruising.

Onder de lat toonde Tess Lieder haar klasse met een dubbele redding. In de slotfase van het duel wist Loïs van Vliet haar debuut op het WK te bekronen met twee doelpunten. Mede dankzij haar scores won Nederland het openingsduel met 41-26. Zaterdag 2 december vervolgen de TeamNL Handbaldames het WK. In sporthal Arena Nord in Frederikshavn is Congo de tegenstander.

Nederland-Argentinië 41-26 (20-14).
Nederland: Tess Lieder, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (3), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (3), Bo van Wetering (3), Yvette Broch (2), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits (2), Loïs van Vliet (2), Angela Malestein (4), Kelly Vollebregt (3), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (6), Estavana Polman (7).
Scheidsrechters: Kazanegra/Vujacic (Montenegro).
Tijdstraffen: 8’- (Broch 2’, Haggerty 2’, Van der Vliet 2’, Van der Vliet 2’).
Strafworpen: 3/3 – 3/4