TeamNL Handbaldames plaatsen zich voor de hoofdfase WK

TeamNL Handbaldames plaatsen zich voor de hoofdfase WK

De TeamNL Handbaldames winnen hun tweede wedstrijd op het WK handbal met 20-40 van Congo. Bij rust stond het 9-20 in het voordeel van de ploeg van bondscoach Per Johansson. Oranje was een paar klassen beter dan Congo. Met deze overwinning verzekerde het Nederlands team zich van de hoofdfase op het WK. Maandag 4 december om 20:30 uur gaat het toernooi voor de TeamNL Handbaldames verder. Op het programma staat dan de laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië.

Nederland begon geconcentreerd aan de wedstrijd. Nikita van der Vliet opende de score vanaf de cirkel, Angela Malestein scoorde vanuit de hoek en Bo van Wetering vanuit de break. Tess Wester begon in het Nederlandse doel en bracht tweemaal knap redding op een schot vanuit de hoek. Malestein mocht aanleggen vanaf zevenmeter: 0-4. Congo liep al vroeg in de wedstrijd tegen een tijdstraf aan. Desondanks wist het Afrikaanse team in ondertal te scoren. Vanuit de snelle tegenaanval sloegen Van Wetering en Van der Vliet direct terug: 1-6. De openingsfase was overduidelijk voor de Nederlandse ploeg.

Congo liep in korte tijd tegen drie tijdstraffen aan. De razendsnelle Van Wetering (2x), Van der Vliet en Dulfer wisten wel raad met de vrijgekomen ruimte: 1-11. De Nederlandse dekking werkte hard en was erg gefocust. Na een kwartier spelen was het Congo pas één keer gelukt om te scoren. Speelster van Congo Kassandra Jappont ontving een rode kaart na een harde overtreding op Van der Vliet, die snel weg was in de break out. Malestein verzilverde haar derde penalty en bracht daarmee het verschil op elf. 

Bondscoach Per Johansson wisselde flink door, waarna het weer even zoeken was in de dekking. Met onder andere een prachtige vlieger én een onderhandsschot deed Congo wat terug: 6-13. Lois Abbingh maakte van afstand haar eerste twee doelpunten van de avond. Kelly Vollebregt zag Van der Vliet vrij staan, die niet twijfelde en de kans benutte: 6-16. Zoë Sprengers maakte – na blessureleed – haar rentree in Oranje en scoorde direct: 7-18. Laura van der Heijden brak door de Congolese dekking heen en Vollebregt scoorde vanuit de rechterhoek. Sprengers bepaalde met haar tweede van de avond de ruststand: 9-20.

Het eerste doelpunt in de tweede helft kwam op naam van Van der Heijden. Van Wetering was op dreef en rondde opnieuw een break out succesvol af. Na een vervelende overtreding op Nüsser scoorde Malestein vanaf zevenmeter. Nüsser was scherp, onderschepte de bal en bracht de stand op 12-26. Vanaf de middenlijn maakte Tamara Haggerty haar eerste WK-doelpunt. Nederland was in deze fase van de wedstrijd minder scherp in de dekking en miste een aantal opgelegde kansen. Dat gold niet voor Van Wetering, die opnieuw vanuit de linkerhoek en de snelle tegenaanval scoorde.

Ook Van der Vliet speelde een sterke wedstrijd en maakte vanaf de cirkel haar vijfde van de avond. De Congolese Fanta Diagouraga scoorde in korte tijd haar derde penalty: 18-30. Nederland kreeg de zaken in de dekking beter op orde en de ingevallen Rinka Duijndam had meerdere goede reddingen in huis. Estavana Polman (2x), Malestein, Van der Vliet, Abbingh en Vollebregt scoorden er lustig op los: 18-36.

Met nog vijf minuten op de klok scoorde Smits vanuit de snelle tegenaanval. Vollebregt scoorde tweemaal met een mooie lob. De veertigste kwam op naam van Polman. Zij zette daarmee de eindstand op 20-40. Bo van Wetering werd met acht doelpunten uit evenveel kansen verkozen tot speelster van de wedstrijd.

Nederland – Congo
Nederland: Tess Lieder, Rinka Duijndam; Laura van der Heijden (2), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (8), Yvette Broch, Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (1), Inger Smits (1), Zoë Sprengers (2), Angela Malestein (7), Kelly Vollebregt (4), Nikita van der Vliet (6), Dione Housheer, Estavana Polman (3).
Scheidsrechters: Maali Alenezi en Dalal Alnaseem (KUW)
Tijdstraffen: 2’ – (Broch)
Strafworpen: 4/4 – 6/6