TeamNL Handbaldames verslaan Montenegro in voorlaatste WK-duel

TeamNL Handbaldames verslaan Montenegro in voorlaatste WK-duel

Herning, 15 december 2023 – De TeamNL Handbaldames hebben hun voorlaatste duel op het WK Handbal winnend afgesloten. Montenegro wordt met 25-28 verslagen, bij rust was de marge één doelpunt: 13-14. Door de overwinning strijdt Nederland zondag met Duitsland om plaats vijf, de wedstrijd wordt zondag om 13:00 uur gespeeld.

Het duel met Montenegro, derde op het afgelopen EK, was allesbehalve een gemakkelijke wedstrijd. Estavana Polman speelde niet mee, zij is licht geblesseerd aan haar kuit en is vroegtijdig naar huis gegaan. Er waren nog meer personele problemen voor bondscoach Per Johansson, want linkerhoekspeelster Zoë Sprengers viel in de warming-up geblesseerd uit.

In de openingsfase ontliepen beide landen elkaar weinig. Angela Malestein zag haar eerst doelpoging door de benen van de keeper van Montenegro verdwijnen: 0-1. Met name in de break-out was Montenegro zeer gevaarlijk. Tot een stand van 3-3 bleef Nederland bij. Door veel variatie in de Montenegrijnse aanval liepen ze uit tot 8-4.

Johansson drukte op de rode zoemer en haalde zijn ploeg naar de kant. Dit had zeker het gewenste effect, want Nederland kwam weer helemaal terug in de wedstrijd. Larissa Nüsser schoot raak na een goede passeerbeweging, Angela Malestein scoorde haar zevenmeter en Yvette Broch stond vrij op de cirkel en kreeg de bal tegen de touwen. Nadat de ingevallen Rinka Duijndam een zevenmeter tegenhield en aan de andere kant Dione Housheer haar schot raak zag vliegen, was Nederland Montenegro genaderd tot op één doelpunt: 10-9.

De fysiek sterke cirkelloopster Tatjana Brnovic vond twee keer knap het net. Dione Housheer toonde aan een krachtig afstandsschot te bezitten en schoot twee keer achter elkaar raak. Nederland kwam op voorsprong dankzij een raak schot van Yvette Broch op aangeven van Lois Abbingh. Met haar tweede save van de zevenmeterstreep bepaalde keepster Rinka Duijndam de ruststand: 13-14.

Nederland begon de tweede helft met een speelster meer. Dit was het geval, omdat Lois Abbingh in de laatste seconden in de eerste helft hard naar de grond werd gewerkt. Hier maakte Nederland slecht gebruik van, want het kon niet uitlopen. Wederom waren beide landen aan elkaar gewaagd, tot een stand van 17-17 bleef het lang gelijk. De mooiste van de middag kwam uit de hand van Dione Housheer. Met nog één pass te gaan, schoot niet Lois Abbingh op wie alle aandacht gericht was, maar Housheer die de bovenhoek vond uit de draai.

Een spannende slotfase stond te wachten met een marge van twee doelpunten in Nederlands voordeel. Montenegro haalde aanvallend de keepster eruit om met twee cirkelspeelster te spelen. Hierdoor scoorde Montenegro makkelijk, maar de Nederlandse aanval had ook weinig moeite met scoren. Malestein liet met haar vijfde raak geschoten zevenmeter de 22-25 optekenen. Nederland speelde de wedstrijd goed uit en kwam niet meer de in problemen. Zondag wacht het allerlaatste WK-duel met Duitsland om plek vijf, het startsignaal klinkt om 13.00 uur.

Montenegro-Nederland 25-28 (13-14).

Nederland: Tess Lieder, Yara ten Holte, Rinka Duijndam, Laura van der Heijden (2), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (2), Bo van Wetering (3), Yvette Broch (3), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits, Angela Malestein (8), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet, Dione Housheer (7).
Montenegro: Rajcic Marina, Marsenic Anastasija, Pletikosic Matea (2), Godec Ivana, Mugosa Dijana (6), Vukcevic Jelena (1), Popovic Andrijana, Ivanovic Tanja, Malovic Durdina, Babovic Anastasija, Brnovic Tatjana (5), Bulatovic Nina (4), Klikovac Bobana (2), Despotovic Jelena (2), Pavicevic Ivona (2), Itana Grbic (1).
Scheidsrechters: Hansen Mads/Hensen Jesper (Denemarken)
Tijdstraffen: 2’- 2’ (Abbingh 2’– Popovic 2’)