7 maart: Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten

7 maart: Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten

Op 7 maart 2024 vindt de Vakbeurs Sportaccommodaties plaats in Expo Houten. De vier gezamenlijke sportbonden voor handbal, badminton, basketbal en volleybal zullen daar te vinden zijn op het Sportbondenplein. Je kunt bij hen terecht met al je vragen over binnensportaccommodaties.  

Wat is de verplichte uitloopruimte bij een combiveld? Hoe hoog moet een sporthal zijn voor volleybal op eredivisieniveau? Hoeveel kleedkamers moeten er zijn in een sporthal? Hoe groot is een basketbalveld voor jeugdwedstrijden? Hoeveel tussenruimte moet er liggen tussen twee badmintonvelden? En moet een handbalveld een middencirkel hebben? 

Om kwalitatief goede, veilige en duurzame sportaccommodaties te realiseren zijn er veel voorschriften, regels, normen, eisen, richtlijnen en aanbevelingen. Sommige daarvan zijn verplicht, van andere mag je gemotiveerd afwijken en weer andere worden alleen aanbevolen. Het kan dus nogal eens lastig zijn om door al die bomen het bos nog te zien. 

Kwaliteitszorgsysteem 

NOC*NSF is sinds 2020 bezig met het opzetten van een nieuw kwaliteitszorgsysteem, een platform waarop al deze voorschriften overzichtelijk worden vastgelegd. Wanneer het Kwaliteitszorgsysteem 2.0 klaar is, komt het verouderde (papieren) Handboek Sportaccommodaties te vervallen. Helaas is het systeem voor de binnensport nog niet klaar, en dus verwijst NOC*NSF in de tussentijd voor dit soort accommodatievraagstukken naar de sportbonden. 

Nationaal Instituut Sportaccommodatie Advies 

De vier binnensportbonden hebben daarom NISAV opgericht, het Nationaal Instituut Sportaccommodatie Advies. NISAV adviseert omtrent alle voorschriften en richtlijnen bij nieuwbouw van sportaccommodaties of sportaccommodaties die gerenoveerd worden. Voor alle vragen die betrekking hebben op de eisen voor binnensportaccommodaties kun je dus bij ons terecht. Daarnaast heerst er in de markt nog enige onduidelijkheid rondom het Kwaliteitszorgsysteem. Omdat de vier bonden betrokken zijn bij de totstandkoming van het platform, zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Heb je dus vragen over binnensportaccommodaties of ben je benieuwd naar de huidige stand van zaken van het kwaliteitssysteem, zoek ons dan op op de Vakbeurs Sportaccommodaties van 7 maart.

Toegang tot de beurs is gratis. Registreren kan via deze website:
https://vakbeurssportaccommodaties.nl/bezoeken/registreer-gratis