Beach Dames plaatsen zich voor de Main Round op het WK

Beach Dames plaatsen zich voor de Main Round op het WK

De Beach Dames hebben zich met twee overwinningen geplaatst voor de Main Round op het WK in Pingtan, China. In de groepsfase werd gewonnen van Noorwegen en de Verenigde Staten. Tegen Denemarken trok Nederland in de shoot-outs aan het kortste eind. 

Nederland – Denemarken
Op dinsdag 18 juni opende Nederland haar WK-campagne met een nederlaag tegen Denemarken. In een spannende eerste set begon de ploeg van bondscoach Peter Portengen sterk. Na drie minuten kwamen de Oranjedames via een doelpunt van Meike Kruijer voor: 8-2. Denemarken wist zich terug te knokken in de wedstrijd en kwam na zes minuten weer op gelijke hoogte. Beide teams gingen gelijk op richting het eindsignaal. Na een treffer van Anna Buter kwam met 16-16 op het scorebord een einde aan de eerste set. Nederland wist een kans op de setwinst niet te verzilveren. Na een golden goal in het voordeel van Denemarken was het tijd voor de rust.

Ook in de tweede set begon Nederland overtuigend. In de derde minuut kwam Nederland via een goed spelende Anna Buter op 6-0. Ditmaal wist Denemarken niet terug te komen en wonnen de Oranjedames de set met 17-12.  Met een gelijke stand na twee sets moesten shoot-outs de wedstrijd beslissen. Een zenuwslopende ontknoping volgde na acht rake shoot-outs van beide teams. Helaas mistte Meike Kruijer wat uiteindelijk resulteerde in winst voor Denemarken.

Verenigde Staten – Nederland
Één dag later, woensdag 19 juni, ging het WK verder met een wedstrijd tegen de Verenigde Staten. In de eerste set had de Verenigde Staten niks te vertellen. Na tien minuten spelen stond er 8-30 op het scorebord. Ook de tweede set werd eenvoudig gewonnen: 6-20. Uitblinker Anna Buter was in de wedstrijd verantwoordelijk voor 20 punten.

Nederland – Noorwegen
Op dezelfde dag kwamen de Beach Dames nogmaals in actie. In de laatste wedstrijd van de poulefase was Noorwegen de tegenstander. De eerste drie doelpunten van de eerste set werden alle drie gescoord door Meike Kruijer. Jammer genoeg gingen de Noren goed mee met het spel van Nederland. Na zeven minuten stond het scorebord op 10-10. In een spannende laatste minuut van de eerste set werden nog veel doelpunten gemaakt. Na tien minuten spelen stond het nog gelijk: 10-10. Een teleurstellende misser in de golden goal van Josien Van Den Hoek gaf Noorwegen de kans om de set te winnen. Eindstand set 1: 18-20.

In de tweede set moest Noorwegen vanaf het begin toegeven aan het goede handbal van de Beach Dames. Met 16-8 na vijf minuten was er al een groot gat geslagen. Doelpunten van Anna Buter en Meike Kruijer maakt de uitslag van de tweede set een overtuigende 32-20 voor Nederland. Na vier shoot-outs van beide teams besliste Rianne Mol de wedstrijd door haar shoot-outs met een éénpunter te scoren. Verdediger Amber van der Meij had daarvoor een aantal goede reddingen in huis.

Main Round
Op donderdag komt Nederland weer in actie in Pingtan. Om 13:50 uur  Nederlandse tijd nemen de Beach Dames het op tegen Duitsland. Dat belooft een spannende pot te worden! Op het EK in 2023 moest Nederland genoegen nemen met een zilveren medaille na een finale tegen de Duitsers.

Fotocredit: IHF/ Kolektiff / Jozo Cabraja