Nederlandse Beach Dames winnen brons op WK

Nederlandse Beach Dames winnen brons op WK

Het WK Beach-Handball in Pingtan, China komt te einde voor de Oranjedames. Na een lange week keren zij met brons op zak terug naar Nederland.

Poulefase
Op dinsdag 18 juni begon de WK-campagne van de Beach Dames in China. Met één gewonnen en één verloren set tegen Denemarken liep de wedstrijd uit op shoot-outs. Helaas trok Nederland aan het kortste eind en werd de wedstrijd verloren.

Een dag later kwam Nederland tweemaal in actie. De eerste wedstrijd, met als tegenstander de Verenigde Staten, werd eenvoudig gewonnen. De eerste set eindigde in 8-30. Ook de tweede set werd eenvoudig met 6-20 gewonnen. De laatste wedstrijd in de poulefase werd gespeeld tegen Noorwegen. Een spannende eerste set viel helaas net niet de juiste kant op. Noorwegen won met 18-20. In de tweede set was Nederland duidelijk de betere ploeg en werd er met 32-20 gewonnen. Na vier shoot-outs besliste Rianne Mol de wedstrijd in het voordeel van de Oranjedames. Hiermee plaatsten de Dames zich voor de Main Round.

Main Round
Het WK-avontuur gaat op donderdag 20 juni verder met een wedstrijd tegen regerend Wereldkampioen Duitsland. De Beach Dames maken de wedstrijd erg spannend door de eerste set met 18-16 te winnen. Helaas worden de tweede set en de shoot-outs gewonnen door de Duitsers.

Met twee wedstrijden tegen Brazilië en Griekenland is vrijdag 21 juni een belangrijke dag voor de Oranjedames. In het affiche tegen Brazilië laat Nederland al in de eerste set zien dat het de betere ploeg is en wordt er met 28-24 gewonnen. Ook de tweede set wordt gewonnen met een krappe 20-19.

De laatste wedstrijd van de Main Round wordt gespeeld tegen Griekenland. De eerste set is geen moeilijke opgave voor de ploeg van bondscoach Peter Portengen en wordt met een overtuigende 24-12 gewonnen. In de tweede set verandert het beeld van de wedstrijd, als Griekenland terugkomt en Nederland met 24-26 verslagen wordt. Gelukkig weet Nederland zich te herstellen en wint het de shoot-outs met 3-2. De Beachselectie mag zich opmaken voor de kwartfinale tegen Portugal.

Kwartfinale
De kwartfinale tegen Portugal is de eerste van twee wedstrijden op zaterdag 22 juni. De eerste set wordt overtuigend gewonnen met 28-18, in de tweede set kwam Portugal ook niet dichterbij dan 24-20. De dekking van Oranje stond zeer sterk en ook de aanval was scherp. Topschutters Anna Buter en Meike Kruijer waren samen goed voor maar liefst 32 punten. 

Halve finale
In het begin van de wedstrijd wisten de Zuid-Amerikanen moeilijk grip te krijgen op de aanvallende dreiging van Nederland. De eerste set wordt dan ook gewonnen met 19-14. De tweede set was voor Argentinië (27-20). Uiteindelijk werd de wedstrijd door shoot-outs beslist in het voordeel van de Argentijnen. Dit verlies betekent dat er gestreden gaat worden om brons. 

Troostfinale
Op zondag 23 juni komt er een einde aan het WK voor de Beachselectie in China. Deze laatste dag in Azië staat in het teken van de finale voor de derde en vierde plek. Tegenstander in deze wedstrijd is Denemarken, waarvan Nederland in de poulefase nog met 2-1 verloor.

Een enorm spannende eerste set gaat, mede dankzij Deense keepster Fagerberg, nek-aan-nek. Na zes minuten staat het dan ook 10-10 gelijk. Nederland komt hierna zelfs nog 10-14 achter te staan. Met goals van Meike Kruijer, Anna Buter, en Isabel Bernard komen de Oranjedames in de laatste minuut toch nog gelijk (18-18). Na een belangrijke redding van Lisanne Bakker kan Nederland met de een-punter van Anna Buter de set winnen.

Ook de tweede set gaat niet eenvoudig. De Beach Dames weten regelmatig op voorsprong te komen, waarna de Denen de score weer gelijkmaken. Reddingen van Lisanne Bakker en Tess Jansen zorgden ervoor dat Nederland met nog één minuut te gaan op vier punten voorsprong stond. Denemarken probeerde het nog wel, maar wist de achterstand niet meer om te draaien. Nederland wint de tweede set met 22-20 en verdient de bronzen medaille op het WK Beach-Handball.

Het NHV feliciteert de selectie en de staf met deze prachtige prestatie!

Fotocredit: IHF/ Kolektiff / Jozo Cabraja