Dames U20 pakken brons op het WK

Dames U20 pakken brons op het WK

Na de verliespartij tegen Hongarije in de halve finale, waren de Dames U20 erop gebrand om het WK met een winstpartij af te sluiten. Een 18-13 voorsprong bij rust was genoeg om er uiteindelijk met de zege vandoor te gaan. Denemarken werd in de bronzen finale overtuigend verslagen met 34-28. De Bronzen medaille gaat met Oranje U20 mee terug naar Nederland.

Het was Denemarken dat het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. Maar Nederland liet zien dat het gevarieerd kon scoren: alle basisspeelsters prikten een doelpuntje mee en waren hiermee verantwoordelijk voor de eerste zes doelpunten. Hierna liep de ploeg van Ricardo Clarijs weg van de Denen en pakte een 9-5 voorsprong.

Met Alderden, Van der Helm en Maarschalkerweerd in de dekking was Oranje lastig te passeren voor de Denen. Nederland kon hierdoor bijna de hele eerste helft een voorsprong van vijf op het scorebord zien staan. Rechteropbouwster Alieke van Maurik maakte er in de eerste helft maar liefst vijf. Een iets mindere fase van Oranje liet de Denen terugkomen van 14-8 tot 14-12. Onder andere Paris Scholten liet Nederland in leven met twee snoeiharde en bepaalde tevens de ruststand op 18-13.

De tweede helft ging redelijk gelijk op, waarin Denemarken niet dichterbij Oranje kon komen dan 22-19. Vol zelfvertrouwen en focus bleef Nederland doorspelen. Van 27-23 liep Oranje uit naar 31-23, en met nog vijf minuten op de klok kwam de zege niet meer in gevaar. Oranje verslaat Denemarken met 34-28 en wint Brons op het WK. Topschutter Alieke van Maurik werd gekozen als speelster van de wedstrijd.

Scores Nederland:
Judith van der Helm (4), Jalisha Loy (3), Donna Bakker (4), Daphne Luchies (2), Loïs van Vliet (4), Alieke van Maurik (9), Romee Maarschalkerweerd (4), Maud Horvers (1), Fenna Muilenberg (1), Paris Scholten (2).