Dames U16 sluiten Open EK winnend af

Dames U16 sluiten Open EK winnend af

De Dames U16 hebben het Open EK in Göteborg, Zweden afgesloten met een overwinning op Portugal.

In de poulefase namen ze het op tegen Slowakije, Finland, Duitsland en Zwitserland. De ploeg van bondscoach Dirk Tuip kende een sterke start door zowel Slowakije (16-13) als Finland (25-18) te verslaan. Op de tweede speeldag werden er twee nederlagen geleden, 11-20 tegen Duitsland en 15-19 tegen Zwitserland, waardoor de dames als derde in de groep eindigden. Dit betekent dat de volgende horde de tussenronde is.

In de tussenronde zijn Kroatië, Litouwen en Faeröer Eilanden de tegenstanders. Nederland weet deze ronde alle drie de wedstrijden te winnen. Kroatië werd nipt verslag met 24-23. De overwinningen tegen Litouwen (31-19) en Faeröer Eilanden (32-24) waren overtuigender. 

De Dames U16 sloten het toernooi af met een duel tegen Portugal. Die wedstrijd werd met 28-23 gewonnen, daarmee eindigt Nederland als negende op het Open EK.

Bondscoach Dirk Tuip kijkt tevreden terug op het toernooi: “Het Open EK is voor onze meiden een unieke mogelijkheid om te zien waar zij staan ten opzichte van de internationale top. Met acht interlands in vijf dagen is het misschien wel de zwaarste internationale ervaring als jeugdinternational, zowel fysiek als emotioneel.

Na vijf dagen kunnen wij concluderen dat het voor de meiden een mega-ervaring is geworden en dat er veel is geleerd, zowel individueel en als team. Over de prestatie zijn we tevens tevreden, want achteraf zaten we in een poule met de latere twee finalisten: Duitsland en Zwitserland. Tegen de verrassende winnaar Zwitserland hebben we een fantastische wedstrijd gespeeld. Helaas konden we de voorsprong het net niet volhouden tot het einde. De overige zes wedstrijden hebben we allemaal redelijk overtuigend gewonnen en elke wedstrijd zijn er stapjes verbetering gezet.

De leerervaring van dit toernooi is er door het verlies tegen Zwitserland en Duitsland niet minder om, misschien juist wel meer. Hopelijk inspireert het de meiden om nog harder te werken aan hun dromen in de komende jaren.”