Beach Dames U16 zijn Europees Kampioen

Beach Dames U16 zijn Europees Kampioen

De Beach Dames U16 zijn ongeslagen gebleven op het Europees Kampioenschap dat werd gehouden in Varna, Bulgarije. De ploeg van bondscoach Jip van Otterloo versloeg in de halve finale Hongarije na een zenuwslopende shoot-out reeks en in de finale werd Frankrijk met 2-0 aan de kant gezet. Zo is de schaal met Oranje mee teruggegaan naar Nederland.

In de poulefase was Nederland ingedeeld in Poule C met: Noorwegen, Kroatië, Turkije, Oekraïne en Slowakije. Hierin moest Oranje het tegen Kroatië en Oekraïne tot shoot-outs laten komen, de andere poulewedstrijden werden in 2 sets gewonnen. Als ongeslagen nummer 1 vervolgde de ploeg het toernooi in de kwartfinales tegen Bulgarije. De Bulgaren bleken geen partij voor het sterk spelende Oranje, dat de kwartfinale met 2-0 won.

Halve finale
In de halve finale tegen Hongarije moest Nederland diep gaan om de winst binnen te slepen. Na 18-22 in het voordeel van Hongarije in de eerste set, pakte Oranje nipt de tweede set met 20-19. De shoot-outreeks was bloedstollend spannend. Na 6-6 in de reguliere reeks, werden er om en om een shoot-out genomen. Tot aan 12-12 kon bleef het spannend, hierna misten de Hongaren en kon Oranje de partij beslissen met een een-punter. 

Finale
De finale was een stuk minder spannend dan de halve finale. In dit duel kon Oranje zelfverzekerd spelen en overtuigen. De eerste set werd ruim gewonnen met 20-28, de tweede set werd met 14-19 gepakt. Zo kroont Nederland U16 zich Europees Kampioen op het zand.

MVP
Nienke Slippens werd gekroond tot MVP van het EK. Zij was zowel aanvallend op links sterk, maar ook in de dekking en met shoot-outs liet ze haar waarde zien met goede blocks. Bondscoach Jip van Otterloo is onwijs trots: “Nienke is een hele complete en overal inzetbare speelster die dik verdiend deze titel binnen heeft gesleept”.

Uitslagen EK:

  Tegenstander Uitslag
Poulefase Slowakije 2-0
Poulefase Kroatië 2-1
Poulefase Oekraïne 2-1
Poulefase Turkije 2-0
Poulefase Noorwegen 2-0
Kwartfinale Bulgarije 2-0
Halve finale Hongarije 2-1
Finale Frankrijk 2-0