Goalcha is een groot succes!

Goalcha is een groot succes!

Na drie jaar is Goalcha niet meer weg te denken als handbalactiviteit voor de jongste jeugd. Het handbalspel waarbij je niet afhankelijk bent van sportvelden en –hallen, maar wat gewoon gespeeld kan worden op het schoolplein of in het park. Mede door de laagdrempeligheid, zien vele Goalcha als de eerste stap richting het echte handbal. Al ruim drie jaar wordt Goalcha met veel enthousiasme ontvangen!

De afgelopen drie jaar heeft het NHV zich ingezet om zoveel mogelijk docenten, buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en andere beweegaanbieders door middel van actieve workshops kennis te laten maken met Goalcha. Op deze manier kunnen zij weer zoveel mogelijk (basisschool)kinderen kennis laten maken met deze vorm van handbal. En met succes! In de periode 2018 tot en met 2021 werden 33 workshops georganiseerd voor sport- en beweegaanbieders met ruim 600 deelnemers. In het laatste jaar werden op 190 basisscholen Goalcha-activiteiten aangeboden. Tot slot maakt na drie jaar 74% van de deelnemers nog steeds gebruik van Goalcha. Bekijk hier alle resultaten van het Goalcha project!

Een aantal deelnemers gaven kort antwoord op de vraag wat zij het leukst vinden aan Goalcha :

  • ‘’De vele mogelijkheden die het biedt. Mensen met een hoog of laag niveau, veel of weinig mogelijkheden, iedereen kan mee doen. En we kunnen hiermee onze doelgroep een nieuwe uitdaging bieden’’

  • ‘’Het zelfstandig laten experimenteren met vaardigheden door middel van de kaarten. Hierdoor kunnen groepsleerkrachten het ook gemakkelijk aanbieden tijdens de gymlessen’’

  • ‘’Makkelijk te spelen met kleine, niet balvaardige kinderen. De bal is goed vast te houden. Het doet geen pijn, kinderen zijn minder snel bang om de bal te vangen. De Goalcha ballen worden standaard op de training gebruikt tijdens een teamspelletje’’

Het NHV kijkt met trots terug op de hoeveelheid mensen die we hebben kunnen enthousiasmeren voor het concept. Maar ook de inzet van de vrijwilligers die hier aan hebben bijgedragen; De projectgroep bestaande uit André van Kemenade, Marlou Krakers, René Kok en Hans Khoe. En natuurlijk alle Goalcha trainers die hun enthousiasme hebben overgebracht.

Goalcha sluit goed aan bij de leerlijnen binnen het bewegingsonderwijs op basisscholen en de grondvormen van bewegen en heeft een plek gekregen in het project ‘Gooi Jij de Bal Door’. Op basisscholen door heel Nederland worden toffe clinics gegeven aan de groepen 3 tot en met 8. In drie opeenvolgende (gym)lessen maken kinderen kennis met de fijne kneepjes van handbal in spelvorm, op een actieve manier! Meer informatie over ‘Gooi Jij de Bal Door’ is hier te vinden.

Wil jij meer te weten komen over Goalcha? Klik dan hier!